HONING VAN MELAPI.
Honing in een notendop.
​
Dat honing gemaakt wordt door bijen weet iedereen wel. Maar weinig mensen weten hoe dit proces in zijn werk gaat. En dat is jammer want dit is nu precies wat honing als natuurproduct zo bijzonder maakt.
​
Hoe maken bijen honing?
​
Honing maken begint in de honingmaag van de werkbijen die stuifmeel verzamelen uit zogenoemde honingbloemen door de nectar op te zuigen. Daarna volgt een fascinerend productieproces...
​
In de honingmaag van de bijen, een nectarreservoir dat zich op de slokdarm bevindt, wordt dd stuifmeelsacharose hydrolyseerd tot eenvoudige suikers die verteerbaar zijn voor de mens, namelijk fructose en glucose. De werkbijen rispen het verzamelde stuifmeel op voor de andere bijen die op hun beurt voor nog andere bijen oprispen. Tijdens deze uitwisseling vinden ettelijke chemische reacties plaats.
​
Deze basis voor honig wordt door de bijen in fijne laagjes op de wanden van de cellen van de honingraten in de bijenkast gedeponeerd. Daar kan de honing enkele weken rijpen en drogen. En de imker kan beginnen oogsten!
Hoeveel bloemen zijn nodig voor 1 pot honing?
​
Er worden ongeveer 50.000 bloemen bezocht voor een pot van 1kg honing. Dat is 34.000 keer heen en weer vliegen en 14.000 uren hard werken!
​
Om een kilogram honing te produceren, leggen de bijeen een afstand af van meerdere keren de omtrek van de aarde. De bloemen waarvan het stuifmeel geoogst is, krijgen een trillingsmarkering om te vermijden dat andere bijeen dubbel werk doen.
​
Is honing gezond?
​
Honing is een natuurproduct zonder bewaarmiddelen, toevoegingen, kleurstoffen of artificiële aroma's. Honing heeft veel troeven voor onze gezondheid. Het zijn boordevol vitaminen, mineralen, koolhydraten, enkelvoudige suikers en is rijk aan antioxidanten.
​
Als sinds oudsher wordt het gebruikt als schoonheidsproduct of als natuurlijke remedie tegen allerlei kwaaltjes. Recente studies hebben nu ook de doeltreffendheid van honing en het gebruik ervan bij de behandeling van hoestbuien en verkoudheden bevestigd.
​
Ontdek de verschillende smaken!
-
Polyflora
-
Acacia
-
Zonnebloem
-
Linde
-
Oranjebloesem
-
Lavendel
-
…